EU

EU:n laajentuminen – kenen ehdoilla?

EU:n laajentuminen oli aiheena Helsingissä monella taholla 18.10.2010. Laajentumiskomissaari Füle, Turkki-komission vetäjä Ahtisaari ja Serbian ulkoministeri Jeremic keskustelivat kukin vuorollaan ulkoministeriössä ja laajentumisen todettiin olevan haastavaa ja toivottavaa. Muutama kommentti päivän aiheesta:

a) Itse prosessin todettiin olevan tärkeää teknisten kriteerien täyttämisen vaatiessa paljon työtä hakijamaissa. Vielä tärkeämpää mielestäni on, että prosessissa mukana olevat maat tekevät uudistuksia omista lähtökohdistaan käsin ja palvellen kansalaisiaan eikä vain täyttääkseen laajentumiskriteereitä. Itse prosessi saattaakin sitten päättyä jäsenyyteen, kolmanteen tiehen tai muuhun välimuotoon (ks. esim. “Turkey’s EU hopes – Is there any?” )

b) Serbian osalta Suomi toivoi teknisen vuoropuhelun aloittamista Kosovon asemasta. Olen täysin eri mieltä. Neuvottelut tulisi viimeinkin aloittaa ilman ennakkoehtoja, ilman mm Ahtisaaren vetämän näennäispelleilyn toimintatapaa. Nähdäkseni vain paikallisten osapuolten keskinäinen diili voi aikaansaada pitkäaikaisemman ratkaisun. Lopputulema todellisista keskusteluista voi olla esimerkiksi

  • Kosovon kantonisointi
  • Pohjoisen liittäminen Serbiaan ja etelän itsenäisyyden tunnustaminen
  • edellinen kohta ja Presevon alueen liitos Kosovoon
  • Kosovoon Bosnian malliset entiteetit ja konfederaatio (tätä suosin yhtenä kehityspolkuna Bosniassa varsinkin viime vaalien jälkeen, ks. “Rethinking needed after Bosnian elections” )
  • jotain muuta yhteisesti päätettävää

ja kaikissa vaihtoehdoissa EU:n tulisi tukea lopputulemaa. Tietysti on vielä 0-vaihtoehto eli jäädytetyn konfliktin jatkaminen.

c) Ylipäänsä koko laajentumisprosessi lukujen avaamisineen/sulkemisineen jne on nähdäkseni kuitenkin vain sivuraide varsinaisen ytimen ollessa poliittisessa pelissä. Mille tahansa jäsenehdokkaalle voi kuka tahansa nykyjäsen kehittää jäsenyyden esteen (Islannin valaat ja pankkikorvaukset, Kosovo Serbialle, nimi Makedonialle, turkkilaiset muuten vaan ulkona), aivan kuin EU-jäsenet voivat myös päättää laajentumisesta itseisarvona kriteereistä piittaamatta (Romania, Bulgaria)

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s