Balkan, EU

Bosnia äänestää – hajoaako valtio?

Lipun kolmion kulmat edustavat kolmea kansalaisuutta ja itse kolmio alueen muotoa; värit edustavat rauhaa ja puolueettomuutta ja tähdet puolestaan Eurooppaa.

Lipun kolmion kulmat edustavat kolmea kansalaisuutta ja itse kolmio alueen muotoa; värit edustavat rauhaa ja puolueettomuutta ja tähdet puolestaan Eurooppaa.

Bosnia käy tänään vaaleihin valitakseen kolme presidenttiä, pari parlamenttia ja liudan muita hallintoelimiä tilanteessa, jossa maan EU jäsenyys näyttää entistäkin epätodennäköisemmältä. Itse asiassa koko maa saattaa hajota ennen jäsenyysneuvottelujen alkua. Viimeisten 15 vuoden aikana kansainvälinen yhteisö on polttanut yli 80 miljardia dollaria itse luomansa keinotekoisen maan jälleenrakentamiseksi. Jokunen pilvenpiirtäjä seudulle onkin noussut, sen sijaan monikulttuurisen yhteiskunnan luomisessa on epäonnistuttu surkeasti. Aiemmin maallinen ja jopa monikulttuurinen alue on Daytonin rauhansopimuksesta lähtien muuttunut yhä nationalistisemmaksi kuitenkin niin että varsinainen kansallinen identiteetti puuttuu ja tilalla kehittyy yhä voimakkaammat serbi, kroaatti ja bosniakki identiteetit.

Aiemmin Bosnian sodan aikana etnisiä jännitteitä oli lähinnä serbien ja bosniakkien välillä, nyt ristiriidat ovat nousseet myös kroaattien ja bosniakkien välille siinä määrin että edelliset ovat vaatimassa omaa autonomiaa, serbithän omassa tasavallassaan jo harkitsevat itsenäistymistä Kosovon mallin mukaan.

Kun kansallismieliset ainekset edelleen todennäköisesti tänään vahvistavat asemiaan on mielestäni aiheellista myös EU:n piirissä pohtia josko tämän keinotekoisen rakennelman tekohengitykseen on vielä aihetta kaataa varoja. Parempi olisi tunnustaa todellisuus kentällä ja tukea paikallisten ihmisten pyrkimyksiä löytää ongelmiinsa oma ratkaisunsa.

P.S: Aiheesta enemmän esim “Bosnia on the road to the EU, sorry to Dissolution”

BiH, RS, FBiH ja naapurit

BiH, RS, FBiH ja naapurit

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s