Balkan, siviilikriisinhallinta

Kosovosta laillinen näennäisvaltio

Kansainvälinen oikeus Haagissa (ICJ) antoi tänään neuvoa-antavan asiantuntijamielipiteensä Kosovon yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen laillisuudesta. Äänestyksen (10 jaa, 4 ei, 1 tyhjä) jälkeen lopputulos oli, ettei kansainvälisestä laista löydy pykälää, joka kieltäisi ko itsenäisyyden. Suomen ulkoministeriö on jo ehättänyt pitämään tätä päätöstä tervetulleena. Samoin siitä ovat iloinneet lukuisat separatistiliikkeet mm Somalimaassa, Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa, Vuoristo-Karabahissa, Palestiinassa, Bosniassa ja jopa baskit Espanjassa.

Kosovo -tapauksessa kansainvälisen lain ei ole katsottu soveltuvan valtioiden sisäisiin konflikteihin vaan ainoastaan valtioiden välisten ristiriitojen lainmukaisuuden tulkintoihin. Nykymaailmassa kuintenkin pääosa konflikteista tapahtuu valtioiden sisällä. Päätös tuokin kansainväliseen politiikkaan realistisuutta – siinä mielessä että oikeudesta viis, voima on joka ratkaisee. Realistisuutta on se, että tunnustetaan konfliktien poliittisuus ja lakipykälien rajoittuneisuus niiden ratkaisuissa.

ICJ:n päätöksen merkitystä ei kuitenkaan pidä edelläolevasta huolimatta ylidramatisoida. Kosovossa elämä jatkunee entisellään: Alue jatkaa kansainvälisenä protektoraattina, virallisen talouden turvaa mm. EU:n massiivinen apu, epävirallisen talouden turvaavat huumetulot ja muu salakuljetus (ks “Balkan Route – Business as usual” ), Nato-joukot pitävät huolen ettei vähemmistökansallisuuksien edustajia tapeta aivan liikaa, Pristinan hallitus on hallitsevinaan demokraattisesti albaanialueilla, huumekartellit vahvistavat nyt virallisella tasolla kaappaamaansa turvasatamaa, Kosovon pohjoisosa säilyy integroituneena Serbiaan, Serbia pitänee maakuntaansa tilapäisesti vallattuna alueena.

Suomen(kin) ulkoministeriö on toivonut päätöksen antavan tilaisuuden katsoa eteenpäin mm. Serbian ja Kosovon neuvottelujen myötä. Nähdäkseni asia on juuri päinvastoin. Viimeistään nyt Kosovon albaaneilla ei ole mitään syytä neuvotteluihin. Asia on aivan samoin kuin Ahtisaaren vetämissä näennäisneuvotteluissa ja myöhemmkin Troikan vetämissä keskusteluissa. Kun USA oli ehättänyt ilmaisemaan tukensa Kosovon itsenäisyydelle ei toisella osapuolella ollut mitään neuvoteltavaa koska lopputulos oli ennalta määrätty.

Olen edelleen sitä mieltä, että pysyvämpi ratkaisu on mahdollista ainoastaan serbien ja albaanien keskinäisen sopimisen myötä; vasta tällöin molemmat alueet voivat suunnata enemmän energiaansa tulevaisuuden rakentamiseen. Nyt vain näyttää siltä, että aikajännettä täytyy venyttää entisestään.

Enemmän aihepiiristä ks esimerkiksi kirjoitukseni “Kosovo: Two years of Pseudo-state”

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s