EU

Lissabonin sopimuksen alasajo vauhdissa

“This nomination has been done without applying the very principles now under discussion where transparency, member states involvement and, above all, your roles as appointing authority are key elements”. (Carl Bildt kirjeessään Ashtonille)

EU:n kannalta ehkä mielenkiintoisin aihe viimeisimmässä ulkoministerien kokouksessa taisi olla Barroson toteuttama rva Ashtonin täydellinen kölinaltaveto. Barrosohan nimitti EU:n Washingtonin lähettilääksi entisen apulaisensa Portugalista kyselemättä mitään sen enempää Ashtonilta kuin EU:n ulkoministereiltäkään. Bild ja moni muu on jo ärähtänyt aiheesta. (Ks esim Telegraph ). Vaivalla kokoonkyhätyn Lissabonin sopimuksen uskottavuus alkaa olla koetuksella.

Heti EU:n huippuvirkojen täytön jälkeen kirjoittamassani artikkelissa “EU foreign policy in relation of EC selections”päättelin seuraavaa:

The appointments may be good or bad depending which European perspective one likes most. Besides EC bureaucracy and puppet parliament we now have two more officials without authority, respect and proven skills at top level international politics. This means that big players are still calling to London, Berlin and Paris instead of Brussels. For euroskeptics this guarantees that EU will not be a key player in international politics its role will be controlling citizens with directives in small details, an discussion forum for joint economical actions.

Lady Ashton on joutunut kritiikin kohteeksi myös siitä, ettei hän ole osallistunut EU:n puolustusministereiden kokouksiin, joissa mm linjataan EU:n ja Naton välisiä suhteita Naton pääsihteeri oli kyllä paikalla, EU:n ulkoministri ei. No ehkä Ashton on jo ulkoistanut EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan Natolle.


Barroson menettely ja Ashtonin täydellinen ammattitaidottomuus on tekemässä farssia koko Lissabonin sopimuksesta ja uudesta uljaasta EU:n ulkoasioiden hallinnosta. Kun vielä nimitys oli jenkkeihin niin taitaa puhelinnumerot Obamalla olla entistä enemmän hukassa – pitäisikö soitella haikuexpertille, harmaalle byrokraatille tai osaamisensa ylittävälle tasolle kohonneelle paronittarelle. Obaman tarvitessa yhteyttä EU:hun veikkaisin hänen soittelevan edelleen Brownille, Merkelille ja Sarkozylle.

Lissabonin ideoiden toteuttamiseksi komission saaminen järjestykseen olisi nyt kiireellistä. Tietysti jos koko Lissabon kuin EU:n ulkoasianhallinto on sellainen vitsi kuin jo Ashtonin nimitys antoi ymmärtää niin ei tarvitse tehdä mitään ja EU:n alasajoa ulkopoliittisena toimijana voidaan jatkaa jolloin se voi keskittyä päätehtäväänsä maataloustukien jakajana. Hyvä tai paha – riippuu näkökulmasta.

I’ve always questioned whether the construction would work… the post [EU foreign minister] is set up in a way that makes it virtually impossible.” (Carl Bild)

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Lissabonin sopimuksen alasajo vauhdissa

  1. Vilho Juntunen says:

    Vähemmän yrittämistä enemmän ratkaisuja poliitikkojen
    (esim. Carl Bildt, lady Ashton yms.)know hwo vuoksi.
    tv. Ville

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s