Balkan

Solmukohdasta myönteinen maabrändi Suomelle

Ulkoministeriö julkisti 29.1.2010 Suomen politiikkalinjauksen koskien Itä-Eurooppaa, Etelä-Kaukasiaa ja Keski-Aasiaa. Suomi tiivistää suhteitaan alueen maiden kanssa niin kahdenvälisesti, EU:n politiikassa kuin kansainvälisten järjestöjenkin kautta. Tavoitteena on mm Suomen profiilin vahvistaminen EU:n sisällä ja Suomen ja alueen maiden kahdenvälisten suhteiden tiivistäminen. On ilahduttavaa että Suomi lisää mainituille alueille myös bilateraalisia panoksia; samaa toivon myös länsi-Balkanin suuntaan.

Käydessäni tällä viikolla Serbiassa sain tietää, että Belgradiin aloittaa tai on jo aloittanut kymmenkunta uutta lentoyhtiötä lennot puolen vuoden sisällä. Yksi keväällä aloittavista on air Baltic ja yhtiön motiiveista olisi kopioitavissa jotain Suomen ulko (maankauppa)politiikkaankin. Air Baltic haluaa yhteydellään luoda Riikasta solmukohdan länsi-Balkanin ja Skandinavian välille.

Suomella on mainittu olevan osaamista ja kiinnostavuutta itäisessä Euroopassa. Mielestäni tätä osaamista tulisi vahvistaa määrätietoisesti ja nimenomaan omin toimin EU:n piirissä tapahtuvan puuhastelun jäädessä toissijaiseksi tukevaksi toiminnaksi. Yrityspuolen osaamisalueiden ohella korostaisin osaamista paikallishallinnon, koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla. Mielestäni ydin on siinä että air Balticin malliin Suomesta tulisi luoda eri osaamisalojen solmukohta myönteisessä mielessä idän ja lännen välillä. Edelleen jos Suomi muodostaa sillanpääasemia itäiseen Eurooppaan tulisi aktiivisesti edesauttaa itäisten valtioiden sillanpääasemien muodostumista Suomeen.

Mielestäni osaamis- ja myös fyysisistä hub’eista voisi rakentaa kantavan teeman jopa Suomen brändityöryhmään – ainakin sitten jos ideaa saadaan jalkautettua myös reaalitodellisuuteen.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s