Uncategorized

Kroatian väistyvä presidentti vihjasi sodasta

Suomen tiedotusvälineissä jäi melko vähäiselle huomiolle Kroatian väistyvän presidentin – Stjepan Mesic’n – kannanotto 20.1.2010 Bosnia-Herzegovinan tilanteeseen. Bosnia-Herzegovinan toisen entiteetin – Serbitasavallan – pääministeri Milorad Dodik on suunnittelemassa kansanäänestystä tasavallan irrottamiseksi itsenäiseksi valtioksi.

Stjepan Mesic kertoi Kroatian medialle seuraavaa:

If Milorad Dodik scheduled a referendum for secession of Republika Srpska from Bosnia and if I were the president…I would send the army,” Mesic said during an informal meeting with journalists, Novi List reported. He added he would ‘break the Bosnian Serb region in half’.

On melkoisen raflaavaa, että v. 2009 Natoon liittyneen ja pikapuoliin seuraavaksi EU jäsenmaaksi astuvan valtion päämies uhkaa hyökätä asevoimin naapurivaltioon kenenkään kutsumatta, tehdä mieleisiään aluejärjestelyjä ja vielä vaikuttaakseen demokraattiseen äänestysmenettelyyn.


Olen aiemmin todennut Bosnian olevan hajoamistilassa (taustoja artikkelissa “Bosnia Collapsing?” ). Koko (näennäis)valtiohan on Daytonin rauhansopimuksen pohjalta luotu keinotekoinen rakennelma, jota kansainvälinen yhteisö on nyt väkinäisesti pitänyt pystyssä liki 15 vuotta. Valtio koostuu kahdesta entiteetistä: Serbitasavallasta ja bosniakkien ja kroaattien muodostamasta federaatiosta. Etnisten ristiriitojen yhä vallitessa erityisesti Serbitasavalta haluaan etäisyyttä keskushallintoon kun samalla keskustellaan myös kansainvälisen “kenraalikuvernöörin” toimiston lakkautuksesta ja valtion itsenäisestä elämästä.


Serbitasavallan ja myös Serbian johto ovat luonnollisesti tuominneet naapuripresidentin sotakiihkoilun. Merkittävämpää on, että Mesic’n noin kuukauden kuluttua korvaava uusi presidentti – Ivo Josipovic – kielsi uskovansa sotilaallisiin ratkaisuihin todeten Voice of America’lle

Problems must always be solved through negotiations and with the agreement of all interested parties,”.

Tulevan presidentin lausunto on hyvin linjassa hänestä saamani myönteisen kuvan kanssa ja Balkanin edes hataran vakauden säilyttämiseksi hän toivottavasti säilyttää linjansa nationalistien paineissa. (Arvioni Kroatian uudesta presidentistä “Croatians voted for Change”)

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Kroatian väistyvä presidentti vihjasi sodasta

  1. Ermin Zec says:

    Näennäisvaltio?

    Bosnia-Hertsegovina oli olemassa kauan ennen rauhansopimusta ja se tulee olemaan myös sinun kuolemasi jälkeen. Serbeillä ja kroaateilla ei ole toisen kotimaan omaajina mitään muuta mahdollisuutta kuin osallistua yhdessä bosniakkien kanssa Bosnian rakentamiseen. Tai he voivat sitten muutta kukin omaan kotimaahansa.

    Vai pitäisikö mielestäsi ruotsalaisille irroittaa Pohjanmaa ja Ahvenanmaa, venäläisille Itä-Suomi ja maahanmuuttajille pääkaupunkiseutu?

  2. Teuvo Tikkanen says:

    Viimeisin tarkkailijaraporttini 1999 (ECMM) Vitezistä Bosniassa oli, miten bosniakki- ja kroatipoliisit eivät voi tai halua tehdä yhteistyötä. Nyt voisin avata kyseisen raportin ja jatkaa siitä niinkuin mitään ei olisi tapahtunut tällä välin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s