Uncategorized

EU:n ulkoministerikokous EU:n ulkoministerin johdolla

EU maiden ulkoministerit kokoustivat ensi kertaa 7.-8.12.2009 uuden EU:n ulkoministerin johdolla. Ilahduttavaa että Brysselissä tehtiin jo hyviä päätöksiäkin eikä vain rupateltu. Yksi tällainen oli Serbian vapaakauppasopimuksen hyväksyntä jota hollantilaiset onnistuivat viivyttämään yli 1,5 vuotta.

Bosniasta ei ilmeisesti kyetty tekemään päätöstä ja maa jatkaa takapakkia EU jäsenyyden tiellä. EU:n valittavana on mielenkiintoinen haaste – pitäisikö “kenraalikuvernöörin” toimisto lakkauttaa vai vahvistaa eli jyrätäkö epätoivoisesti Daytonin sopimusta vai antaa paikallisten itse sotkea asiansa. (Joitakin taustoja löydettävissä kirjoituksesta “Bosnia Collapsing?” ja “Balkans: Stop Mastermind – give Change to Locals” )


Mitä paikalliset Bosniassa sitten haluavat? Mielipidetiedustelujen mukaan 80 % haluaa EU:n jäseniksi; toisaalta 90 % Republica Srpskan (toinen liittovaltion entiteeteistä) asukkaista kannattaa tämän osan itsenäistymistä, vastaava luku ei liene kaukana kroaattien piirissäkään jotka puolestaan haluavat vahvistaa autonomiaansa sen toisen entiteetin alueella. Eli vaikka kansalaiset halunnevat EU:hun he eivät välttämättä halua sinne toistensa kanssa samassa valtiossa. Ehkäpä uudelleenmuotoiltu löysempi federaatio voisi vielä pelastaa tilanteen.

Ihmettelen mikä on Makedonian nimikiistan takana. Miksi ei esimerkiksi käytetä samaa menettelyä kuin tähän asti jolloin YK:ssa käytetään FYROM termiä (Former Yugoslav Republic of Macedonia) mutta kahdenvälisissä suhteissa jätetään FY pois kuten 120 Makedonian tunnustanutta maata on jo tehnyt.

Muistelen, että jo vuonna 1995 FYROM ja Kreikka keskenään sopivat, että Makedonia poistaa lipustaan yhden silloisen symbolin (Vergina Sun) ja Kreikka puolestaan lupasi olla vastustamatta Makadonian pääsyä mihinkään kansainväliseen orgaisaatioon niin kauan kuin käytetään FYROM termiä. Eikö tämä sopimus siis olekaan voimassa?

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s