lähi-itä

Iranin kysymyksen koventuneet panokset

Viime viikkoina aseellisen konfliktin uhka Irania vastaan vaikuttaa pienentyneen. Ensinnäkin viime neuvotteluissa saatiin aikaan lievää kehitystä ja jopa vuoropuhelua Yhdysvaltain ja Iranin kesken, toisekseen presidentti Obaman saama Nobelpalkinto tehnee vaikeaksi Iranin pommittamisen palkinnon jälkimainingeissa. Julkisuudessa pienemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt pari seikkaa, jotka nostavat mahdollisen konfliktin panokset kertaluokkaa suuremmiksi.

Mielestäni Iranin kysymys omaa potentiaalia laukaista laajan kansainvälisen selkkauksen (suomalaissynonyymi esim kolmannelle maailmansodalle). Yksi syy on venäläistiedemiesten virallinen tai epävirallinen työskentely Iranin ydinaseohjelman kehittämiseksi ei siis vain ydinenergian siviilikäytön edistämiseksi. Israelin pääministeri lensi Venäjälle viemään listan venäläistiedemiehistä aseohjelman piirissä ilmaisten näin lännen olevan asioista perillä Venäjän saamiseksi rintamaan ennen viimeistä neuvottelukierrosta.

Venäläisten ansiosta YK ilmeisesti salaisessa muistiossaan on joutunut uudelleenarvioimaan Iranin kyvyn valmistaa ydinase, aikaskenaariot on nyt reivattu nopeammiksi ja USAn paine tehdä pikaisia päätöksiä on kasvanut. Kuitenkin mikäli Israel nyt päätyy USAn tuella pommittamaan aseohjelman laitokset maantasalle ei kriisi rajoitu vain mainittuihin maihin vaan mm. Venäjän roolin ansiosta paljon laajemmin.

Asia erikseen sitten on miksi Iranin pommitus ylipäänsä olisi hyväksyttävää eihän Pakistania, Intiaa, Israelia tai Pohjois-Koreaakaan ole pommitettu vaikka ydinaseita on kehitelty ja valmistettu ja ylipäänsä miksi joku maa on oikeutetumpi ydinaseeseen kuin joku toinen.


Iraniin liittyviä artikkeleitani:

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s