EU

TH!NKABOUTIT -kampanja päättyi

The Euroopean Journalism Centre (EJC) päätti TH!NKABOUTIT –kampanjan uusien äänestäjien houkuttelemiseksi kesäkuun eurovaaleihin. Kampanjan tarkoituksena oli herättää erityisesti nuorten äänioikeutettujen kiinnostusta äänestää euroehdokkaita. Kampanjan aikana 81 EU jäsenmaista valittua kirjoittajaa julkaisi kampanjasivuilla 600 artikkelia eurooppalaisista aiheista. Sivusto – vielä nähtävissä osoitteessa http://elections.thinaboutit.eu – keräsi noin 2,000 kommenttia, 5,000 viitettä ulkopuolisilta sivuilta, 14,000 Google –linkkiä ja 2,7 miljoonaa visiittiä runsaan nelikuukautisen olemassaolonsa aikana.

TH!NKABOUTIT –kampanja oli osin Euroopan komission rahoittama kokeilu nostaa äänestysaktiivisuutta nuorissa ikäluokissa. Vastaavanlainen yritys on ollut EUTube, joka kuitenkin kahden vuoden aikana on saavuttanut vain 2,2 miljoonaa katsojaa. Tässä mielessä EJC voikin olla kokeiluun tyytyväinen.

Sosiaaliset verkostot ja bloggaus ovat tuoneet uuden elementin lähentää Euroopan unionia kansalaisiinsa. Valitettavaa kuitenkin on, että todellinen eurooppalainen vuorovaikutus EU instituutioiden ja kansalaisten välillä on yhäkin puutteellista; esimerkiksi nekin EU parlamentin jäsenet, jotka vaivautuvat bloggaamaan tekevät sen usein vain kansallisella kielellään jolloin EU laajuinen keskustelu jää olemattomaksi.

Tilastot nuorten äänestysaktiivisuudesta viime eurovaaleissa vielä puuttuvat, mutta itse arvioisin ylivoimaisen enemmistön nuorista kannattaneen ”en tiedä, EVVK” –ryhmää. Sinänsä on hyvä, että bloggauksen merkitys yhteiskunnallisena vaikutuskeinona tunnustetaan ja platformeja sen edistämiseksi kehitetään.

Itsekin TH!NKABOUTIT -kampanjaan osallistuneena näkisin, että eurovaaleista on erityisen haasteellista jatkossakaan kehittää laajaa kiinnostusta herättävä teema yleiseen keskusteluun – EU asiat laajemmin tai teemoittain pelkän vaalikampanjan sijasta voivat ehkä houkutella enemmän osanottajia samoinkuin alueellisesti EU-politiikan vaikutukset jäsenmaiden ulkopuolella. Henkilökohtaisesti jatkan kirjoittamista pääsääntöisesti Balkanin perspektiivistä sivuten välillä aihepiiristä riippuen Mustan meren ja lähi-idän teemoja.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s