lähi-itä

Iran muutoksen kynnyksellä

Iranin vaalituloksen ääripäät antaisivat olettaa, että kyse on joko massiivisesta huijauksesta tai massiivisesta disinformaation levityksestä. Ahmadinejad’in osalta virallinen tulos omaa jossain määrin pohjaa sillä, että puhelingallupit viikkoa ennen vaaleja 30 provinssissa antoivat hänelle 2-1 johdon ja edelleen hänen ääniosuutensa nyt oli lähellä toisen kierroksen tuloksia 2005 vaaleissa.

Toisaalta ns. vuodetut tulokset antavat täysin eri kuvan suosiosta.  Niiden mukaan – en ole saanut varmistuksia mistään luotettavasta lähteestä – vaaleissa kävi näin:


Total Eligible Voters: 49,322,412 with results as follows:

  • Moussavi: 19,075,623;
  • Karrobi: 13,387,104;
  • Ahmadinejad: 5, 698,417;
  • Rezaii: 3,754,218.


Minulla ei ole aavistustakaan vaalituloksen luotettavuudetsta. Karkeasti arvioisin kuitenkin, että maaseudulla Ahmadinejadilla todennäköisesti on myös aitoa kannatusta.  Samalla kuitenkin urbaanin nuorison liikehdinnän laajuus antaa ymmärtää ns. opposition omaavan paljon virallisia ja etukäteisarvioita suuremman kannatuksen.

Jotain on nyt muuttumassa Iranissa, urbaani nuoriso näyttää haluavan “maallistuneempaa” edustuksellista demokratiaa ei-valittujen uskonnollisten valtioinstituutioiden vallan sijaan.  Iranin ikärakenteen ollessa nyt huomattavan painottunut nuorempiin ikäluokkiin on arvioitavissa muutoksen olevan vääjäämätön.  Kun lisäksi viime tietojen mukaan (opiskelija)nuorison protestiin on liittynyt myös muita kansanosia alkaa tarvittava kriittinen massa olla koossa.

Vallanvaihto on siis mielestäni tulossa vaikkakin aikataulu on avoin. Iranin nykyjohdon jyrkät kannat ovat olleet odotettuja – heikkoutta ei saa näyttää; kansalaisvapauksien rajoitukset ja (para)militaarit vastatoimet ovat vain hätäreaktio muodostamatta pohjaa millekään pysyväisemmälle ratkaisulle.

Vanha järjestys on kuitenkin murenemassa jo sisältäkin päin. Oleellinen kysymys on pystyykö Iranin nykyjohto kanavoimaan ja suodattamaan protestin hallitusti säilyttäen edes osan vanhaa valtaansa vai tapahtuuko muutos jo lähivuosien aikana kaduilta käsin.

Aiheesta enemmän kirjoituksessani “Iran-Twitter-Revolution!

Iranin valtajärjestelmän poikketessa melkoisesti ns. läntisten demokratioiden käytänteistä liitän tähän taustaksi melko havainnollisen kuvauksen asiasta:

Iranin valtajärjestelmä

Iranin valtajärjestelmä

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s