Uncategorized

Venäjän Helsinki+ aloitteesta

Venäjän aloite turvallisuussopimuksesta on hyvin ymmärrettävä koska liki kaikki kofliktit kylmän sodan jälkeen ovat tapahuneet entisessä NL:n vaikutuspiirissä. Jenkkien – tai sen sotateollisen kompleksin ja energiajättien – johdolla Venäjän heikkoutta hyväksikäyttäen länsivallat alkoivat täyttää valtatyhjiötä; nyt Venäjä vahvistuttuaan on vastannut joten riidanaiheet ovat valmiina.

Länsivaltojen tavoitteena on ollut euraasialaisen korridorin luominen Venäjän ympärille tavoitteena energiavarojen ja niiden kulkureittien kaappaus (mm. GUUAM ja Silk Road Strategy, aiheesta lisää mm. kirjoituksessani “Is GUUAM dead?“.) EU puolestaan USA:n juoksupoikana yrittää tukea naapuruus- ym “soft power” ohjelmilla.

Länsistrategialla on myös melkoinen geopoliittinen merkitys ko. euraasian korridorin blokatessa Venäjän ja Iranin yhteyden. Venäjän osin onnistuneet vastatoimet – kuten energiantoimitussopimukset korridorin raaka-ainetuottajien kanssa jotka vievät pohjaa mm Nabucco -hankkeelta – ovat johtaneet nykyiseen hyvin herkkään tasapainotilaan jonka vakauttamiseen ehkä tarvitaan uutta mini-YK:ta tai vastaavaa nykyisten liittoutumien ohella tai yläpuolelle.

Tilanne pohjoisen Mustanmeren alueella on jatkuvasti räjähdysherkkä – suurin pommi lienee Ukraina sytyttimenä kuluvana vuonna voivat olla vaalit, Mustanmeren laivasto, Krimin kysymys ja valtakoalition heikkous. (Tilanteesta enemmän mm “Battlefield of Power politics – Northern Black Sea“).

EU:n korkeat edustajat lienevät tällä viikolla Moldovassa käsittelemässä siellä syntynyttä tilannetta joka voi johtaa EU:n minilaajentumiseen saman tien Romanian luvattua painaa passit liki miljoonalle Moldovan kansalaiselle. Tästä lisää kirjoituksessani “Twitter Revoltion – no coup d’état but big Drama anyway”

Mielestäni Venäjän turvallisuusaloitteen -kuin myös energia-aloitteen – ottaminen vakavasti EU:n piirissä olisi paikallaan ja jo prosessin aloitus sen jatkokäsittelylle voisi pienentää odotettavissa olevien konfliktien laajuutta.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s