Uncategorized

Venäjä ohjelman merkityksestä

(17.4.2009) Suomen ulkoasianministeriön julkaistua Venäjä-ohjelman 16.4.2009 alkoi julkisuudessa esiintyä puheenvuoroja mittavahkon ohjelman tarpeellisuudesta ja Venäjän merkityksestä ylipäätään.  Puutumatta tässä itse ohjelman sisältöön on mielestäni selvää, että Venäjän tulisi kuulua jatkossakin Suomen ulkoisten suhteiden pririteettilistan kärkeen.

USA:n kansallinen tiedusteluneuvosto julkaisi hiljattain raportin “Global Treds 2025: A World transformed” jossa ennustetaan vallankumouksellista muutosta kylmän sodan jälkeiseen kansainväliseen järjestykseen.

Yksi merkittävä trendi raportin mukaan on BRIC (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina) maiden nousu merkittäväksi tekijäksi kv neuvottelupöytiin. EU:n osalta todetaan sen säilyvän merkittävänä vaikkakin globaalina toimijana – ei kuitenkaan sotilaallisesti – sekä olevan edelleen 2025 energiariippuvainen Venäjästä.

Enemmän ko ennusteesta ja raporttilinkki artikkelissani “GlobalTrends2025“.

Tämänkin pohjalta Venäjän merkitystä ei mielestäni pidä vähätellä, sen toimien ymmärtäminen on entistä tärkeämpää suuressa globaalissa pelissä, joka viime vuosina on kehitynyt aiempaa tasapuolismpaan suuntaan ja jota kovenevin panoksin tullaan pelaamaan tänäkin vuonna mm Ukrainassa, Kaukasuksella ja taistelussa öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntämisestä ja logistiikasta.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s