Uncategorized

Turkki ja EU

Turkin jäsenyys EU:ssa ei mielestäni toteudu lähitulevaisuudessa jos koskaan. Riippumatta Lissabonin sopimuksen ratifioinnista EU:lla ei mielestäni ole sen enempää taloudellista kuin poliittistakaan kykyä tähän. EU:n taloudessa Turkin jäsenyys aiheuttaisi uusjakoa johon maksajat eivät ole valmiita; poliittisesti myös tasapaino järkkyisi vaikka muodolliset esteet kuten Kyproksen kysymys ja kahakat kurdialueilla saataisiinkin ratkaistua.

Voi kuitenkin kysyä onko ennustamani lopputulema niinkään huon sen enempää Turkin kin EU:kaan kannalta. Nähdäkseni monet EU:n myötä tulevat edut ovat saavutettavissa ilman jäsenyyttä, sen tuomaa nukketeatteria EU parlamentissa ja massiivista EU byrokratiaa.

Välimeren yhteistyöaloite sekä viimeksi Eastern Partnership (Itäinen naapuruusohjelma) ovat mielestäni malleja, joilla EU pohjustaa ns. kolmatta tietä tai ns. erityisasemaa lähipiiriinsä kuuluville maille. Tällin EU välttyy sanomasta kohteliastakaan eitä jäsenhalukkaille sekä keksimästä milloin mitäkin lillukanvarsia perustellakseen neuvottelujen ainaisen jatkumisen.

Turkki on vahva toimija ja kykenee varmasti aikaansaamaan tarvitsemiaan yhteistyösuhteita eri puolille. Länsi-Balkanin maat ovat osin samassa tilanteessa EU jäsenyyden suhteen ja itse olen suositellut siihen suuntaan alianssikumppaneiden etsintää myös muista suunnista sekä omaehtoista – ei EU -vetoista – kehittämispolitiikkaa. Näitä teemoja ja mahdollisuuksia olen aiemmin käsitellyt kirjoituksissani “Western Balkans and European Perspective” os http://arirusila.wordpress.com/2008/06/23/western-balkans-and-european-perspective/ sekä “Montenegro and Serbia on the Way to EU – maybe” os. http://arirusila.wordpress.com/2008/12/17/montenegro-and-serbia-on-the-way-to-eu-maybe/

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s