Uncategorized

Kolmen valtion malli tuore ratkaisu Gazan ongelmaan

Gazan kriisin kestettyä nyt toista viikkoa sotauutiset ja mahtipontiset lausunnot seuraavat toisiaan sulassa sovussa kuten vuosikymmeniä ennenkin. Poliitikot ja mielenosoittajat vaativat tulitaukoa heti, rauhaa ja yhteiseloa alueella. Vaihtoehdoton valitus ja syyttely kiertävät kehää ja tiekartat eivät ohda mihinkään.

Näiden tyhjien julkilausumien, lukuisten tiekarttojen ja yleisen paheksunnan keskellä oli tosi virkistävää lukea John R. Boltonin artikkeli Washingtonpostista (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/artic… ja http://arirusila.wordpress.com/2009/01/06/the-thre… ). Osuvan tilannekuvauksen ohella hän esittää ratkaisuksi kolmen valtion vaihtoehtoa jossa Gaza annettaisiin Egyptin hallintaan, länsiranta Jordanian hallintaan ja Israel jatkaa entisellään.

Boltonin ajatukset nivoutuvat hyvin itse esittämääni väestönsiirtomalliin (http://arirusila.wordpress.com/2009/01/01/gaza-war… ) ja moraalisesta paheksunnasta sekä muusta diplomaattisesta sanahelinästä huolimatta tai siitä johtuen mali saattaisi kentällä jopa toimia.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s