Uncategorized

Gazan konflikti Jouluna 2008

Heti Joulun (2008) jälkeen Israel aloitti pommitukset Gazan kaistalla – liki 300 kuoli ja 700 joutui sairaalaan. Virallisesti hyökkäys on vastaus jatkuvaan rakettituleen Gazan kaistalta Israelin puolelle mutta osasyy lienee Israelin tulevien vaalien kampanjointi – kovaa linjaa tulee muidenkin ryhmien ajaa ettei Netanjahu voita seuraavia vaaleja. Myös Hamas lujittanee asemaansa iskujen myötä.

Varmaankaan rauhaa ei tule elleivät gazalaisten elinolot parane, taloudellinen toimeliaisuus suuntaisi ajatuksia pomminrakentelusta muihin harrastuksiin. Eri asia sitten on ellei konfliktia haluta ratkaista eli miten painavia eri intressiryhmien taloudelliset motiivit ovat. (Tätä valtapeliä olen peilaillut Balkanin ja Kaukasuksen tilanteita vasten mm. artikkelissani “Powerplay behind the new Cold War“.

Israelin kannalta voimapolitiikka on yksi ratkaisu. Tällöin joko koko Gaza pitäisi ottaa jälleen hallintaan tai tehdä riittävä suojavyöhke jotteivat raketit yllä Askheloniin. Aika vaikea nähdä että tämä johtaisi mihinkään pidempikestoiseen rauhantilaan.

Yksi ratkaisumahdollisuus olisi jälleen ei niin suosittu mutta pragmaattinen väestönsiirto. Balkanilla keinoa on käytetty useaan otteeseen kun etniset ryhmät eivät ole tulleet keskenään toimeen – viimeisten parin kymmenen vuoden ajalta esimerkkejä ovat mm. Krajinan ja itä-Slavonian tyhjenys serbeistä ja saman osittainen toteutus Kosovossa – kv. siviilikriisinhallintaoperaation katsellessa asioita sivusta. Samoin Bosniassa väestönsiirrot ovat perustana nykyisille itsehallinnollisille federaation entiteeteille. Tänä vuonna vastaavaa ehkä on pienimuotoisesti toteutettu Georgiassa.

Väestönsiirtovaihtoehto vaatii onnistuakseen riittävät jäleenrakennushankkeet ja asutusohjelman – Balkanilla tämä jäi toteuttamatta ja niinpä Serbiassa on yksi Euroopan suurimpia pakolaisongelmia (lisää esim. artikkelissani “Refugees and IDPs in Western Balkans . Nämä voitaisiin rahoittaa nykyisinkin investoinnein – Gazassahan on moneen kertaan rakenneltu samoja rakennelmia uudelleen ja uudelleen aina kun pommit ovat tuhonneet aiemmat investoinnit. Uskoisin myös elinkeinojen edistämisen olevan helpompaa esim. Jordaniassa kuin suhteellisen elinkelvottomalla Gazan kaistaleella.

Julkilausumat ja paheksunta tai ikiaikaisten oikeuksien saivartelu ei vie tilannetta mihinkään – Balkanillakin on nähty että kaikki väestöryhmät voivat löytää perusteita vaateilleen valitsemalla parin tuhannen vuoden ajalta esimerkkejä poljetuista oikeuksistaan.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s