Uncategorized

YK hyväksyi statusvapaan EU-operaation Kosovoon

Viime yönä (26/11/2008) Suomen aikaa YK:n turvaneuvosto hyväksyi pääsihteerin Kosovo-raportin joka viimeinkin mahdollistaa EU:n laki & järjestys operaation – EULEX’in – aloittamisen.  Päätöksen taustalla oli YK:n ja Serbian neuvottelema kuuden kohdan ohjelma yhteistyöstä jonka perusedellytyksenä oli päätöslauselman 1244 kunnioittaminen ja EU:n operaation toteutus YK:n alaisuudessa ja statusneutraalina.

Kosovon albaanihallinto vastusti hanketta ja esitti viime viikolla oman julistuksenomaisen neljän kohdan ohjelmansa.  Tämä ohjelma yhdessä ns. Ahtisaaren suunnitelman kanssa päätyisiis nyt ansaitsemaansa paikkaan eli paperikoriin.

Päätös vienee viimeisenkinuskottavuuden Kosovon yksipuolisesti julistamalta itsenäisyydeltä.  Valtion perusedellytyksiinhän voisi lukea suvereniteetti määritellyllä alueella sekä valtiollisten rakenteiden olemassaolo.  Provinssi on käytännössä miehitetty Natojoukoin, laki ja turvallisuusasiat ovat noin 2000 ulkomaalaisen käsissä, kansainvälinen hallinnoijajoukko seuraa muita sektoreita ja pohjoisosiin albaanihallinnolla ei ole mitään asiaa.

Kun vielä otetaan huomioon, että Kosovon vienti kattaa noin 5 % tuonnista on myös taloudellinen perusta provinssissa olematon.  Monet muut autonomiset alueet tai näennäisvaltiot omaavat jo nyt paljon paremmat edellytykset itsenäisyyteen.  Esimerkiksi Transndistria – itsenäisenä jo liki 18 vuotta Moldovasta – omaa täyden oman alueen hallinnan, omaa kaikki omat valtiolliset rakenteet ja vie lki sataan maahan kymmenkertaisen määrän tavaraa kosovoon verrattuna väestän ollessa vain neljännes tästä.

Käyrtännölisintä Kosovossa saattaisi olla painopistesiirto sotilas- ja poliisihallinnosta talouden kehittämiseen.  Mikäli Pristina ja Belgrad pääsevät jatkossa suoriin keskinäisiin neuvotteluihin lienee mahdollista, että myös kv. protektoraatin itsehallinto kehittyy valittavaan suuntaan ja paikallisissa käsissä.

Kosovon statusasiasta halukkaat voivat lukea lisää esimerkiksi BalkanBlogistani

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s