Uncategorized

Unohdettu pogromi

Elokuun 4.päivänä 1995 Kroatian armeijan ja Bosnian puolustuskomitean joukot Franjo Tudjmanin komennossa hyökkäsivät johtavien länsivaltojen tuella serbien asuttamalle YK:n suoja-alueelle Krajinan alueella Kroatiassa. Neljännesmiljoonan serbin etniseen puhdistukseen kului vain muutama päivä. Tämä operaatio ”Storm’ina” tunnettu episodi vaikuttaa länsi-Balkanin elämään tänäkin päivänä tuoden samalla yhden vivahteen läntisen valtavirtamedian tarkoitushakuisesti luomaan yksipuoliseen kuvaan alueen tapahtumista.

Ennen operaatiota Krajinan hallintokeskuksen Kninin kaupungin asukkaista 90 % oli serbejä. Vain muutamassa päivässä tiet täyttyivät 250.000 Kroatian serbin pakolaiskolonnista. Kaikki eivät päässeet pakoon ja mm. Dokumentti-informaatiokeskus Veritas’in mukaan 2.000 serbisiviiliä tapettiin näinä päivinä. Kroatian Helsinkikomitea puolestaan arvioi operaatio Storm’in johtaneen 670 serbisiviilin teurastukseen.

Kroatian silloisen presidentti Tudjman’in mukaan operaatio ”Storm” onnistuneesti päätti etnisen puhdistuksen Krajinassa kuvaten myöhemmin Kroatian serbien pogromia Zagrebissa sotilaskoulun avajaisissa 14.12.1998 ylpeästi seuraavin sanoin: ”Olemme täten ratkaisseet serbikysymyksen! (Kroatiassa) ei ole enää 12 % serbejä eikä 9 % jugoslaaveja (lähinnä serbejä jotka väestölaskennoissa ilmoittivat kansalaisuudekseen jugoslaavi), kuten ennen.”

Kaiku natsi-Saksasta

Operaatiota pidettin tärkeänä osana serbikysymyksen lopullista ratkaisua. Ironista näissä sanavalinnoissa on niiden vastaavuus Saksassa toisen maailmansodan aikana käytettyihin koskien juutalaiskysymystä. Mainittuna aikana silloinen Kroatian (natsimielisen nukkehallituksen johtaja) johtaja Ante Pavelic pyrki kehittämään puhdasta Kroatian kansakuntaa mm. Jasenovac’in keskitysleirin avulla, jossa 300.000-700.000 serbiä ja koko joukko juutalaisia tapettiin muutamassa vuodessa.

Mediapeli

Balkanilla on monia tarinoita etnisistä puhdistuksista eri ajoilta. 1990-luvun läntinen valtavirtamedia on lähinnä kuvannut serbit sotarikollisina, jotka vallanhimossaan pyrkivät naapurialueidensa etniseen puhdistukseen. Tämä yksipuolinen tarkoitushakuinen ja propakandistinen kuva on vasta viime vuosina alkanut hiljalleen murentua kun virallisia tutkimusraportteja vuotaa julkisuuteen, kuvamanipulaatiot alkavat paljastua ja kun propakandavyöry-tyksen tarkoitusperät alkavat selvitä.

Mediapeli suosii yksittäisten tapahtumien esiinnostoa. Mielestäni on tärkeää istuttaa yksittäiset otsikot toisaalta historian jatkumoon, kontekstiinsa ja toisaalta niiden suhteeseen poliittisiin tarkoitusperiin, mediapelin propakandavaltteina. Balkanilla tuskin monenkaan päähän yht’äkkiä pälkähti idea lähteä teurastamaan naapureita – alueen on osuvasti kuvattu olevan ”elävää menneisyyttä” (Durham n. 80 vuotta sitten matkakirjassaan). Olennaista mielestäni on iskujen ja vastaiskujen jatkumo kautta vuosien ja vuosisatojen.

Seuraukset

Olen viime vuosina nähnyt Serbiassa pikkukaupunkien hotelleja täynnä pakolaisia Kroatiasta, Bosniasta ja Kosovosta. Samoin olen tavannut Kosovossa Kroatista paenneita serbejä – siis vielä jopa toistakymmentä vuotta etnisten puhdistusten tai kansalaisuusvainojen jälkeen. Tänä päivänä Serbiassa pakolaisten määrä lienee suurimpia Euroopassa (ehkä 5-10 % väestöstä määrittelyistä riippuen).

Yksipuolinen leimaaminen on mielestäni keskeinen syy siihen, että kun muissa länsi-Balkanin maissa kansainvälinen yhteisö on edesauttanut pakolaisten palaamista asuinsijoilleen, serbien osalta tätä apua on käytetty vähintääkin säästeliäästi. Samoin mustavalkoinen syyllistäminen vaikeuttaa paluuta vaikka edellytyksiä sille joskus pyrittäisiinkin luomaan.

Mieelstäni on ihmeellistä, että vielä nykyisessä tiedonvälitysympäristössä median vedätys onnistuu kuten kävi Balkanilla ja myöhemmin Irakissa. Toivon vain, että tutkiva tai vapaa journalismi tekisi työnsä monipuolisessa tiedonvälityksessä Iranin suhteen ettei siellä tapahtuisi pahempia ainakaan kuvan yksipuolisuuden takia.

AriRusila’s Blogarchive

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s