Uncategorized

Kommentti Kosovon perustuslakipäivänä

Tänään Kosovo sai perustuslakinsa.  Uutisoinnissa on korostunut YK:n ja Kosovon albaanihallituksen kiistely maan hallinnasta YK:n halutessa pitää provinssin oikeuslaitoksen, tullin ja poliisin päätösvallan alaisuudessaan.  Palautettakoon mieliin, että ylin kansainvälisesti Kosovon hallintoa ohjaava päätös on turvallisuusneuvoston päätös 1244, jonka mukaan Kosovoon osa Serbiaa.

Mielestäni hallinto on vain sivuseikka ajateltaessa provinssin tulevaisuutta itse itseään hallinnoivana alueena.  Olennaista alueen elinvoimalle on sen taloudellinen pohja.  Vuoden 2006 virallisen tilaston mukaan Kosovon vienti oli 71.3 m€ ja tuonti 1241.7 m€.  Tuonnin kasvu verrattuna edellisvuoteen oli 80.2 m€ eli se kasvoi enemmän kuin koko vuoden vienti oli yhteensä.

Mistä raha moiseen kulutukseen.  Viennin muodostaessa Kosovon tulovirroista mainitun 71 miljoonaa ovat muut tulolähteet arvioitu olevan huumekaupan hallitsema järjestynyt rikollisuus n. miljardi €, diasporan lahjoitukset n. 500 m€ ja kansainväliset lahjoittajat 200 m€.

Mikäli rajahallintaa tehostetaan voi merkittävin tulolähde pienentyä ja kun diasporan lahjoitukset ovat pienentyneet jo koko 2000 luvun on olennainen kysymys alueen talouden pohjan vahvistaminen – perustuslakijuhlat ja näennäisitsenäistymiset voi jättää paikalliskursiositeetteina sivuraiteelle.

Julkisuutta leimannut keskustelu YK:n ja paikallispolitikkojen kiistoista tai EU:n laki- ja järjestys mission  EULEXin – valtuuksista peittää alleen em. talouden tosiasiat ja sen että alue tarvitsee omaehtoista taloutta elvyttävän kehittämispolitiikan.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s