Uncategorized

Kosovon hallinnassa täysi kaaos

Kosovon kansainväinen hallinta on kuluvana vuonna ajautunut täyteen kaaokseen. Albaanienemmistön julistettua itse alueensa itsenäiseksi oli ajatus siirtää kansainvälinen ohjaus YK:ta EU:lle. Yksimielisyyttä ei löytynyt ja niinpä ainoana turvallisuusneuvoston hyväksyttymänä ratkaisuna on päätöslauselman 1244 voimassaolo, jossa todetaan Kosovon olevan osa Serbiaa. Se itsenäisyydestä jonka Suomikin hätäili erehdyksessä tunnustamaan.

Tämän päivän HS kertoo ristiriidan nyt laajenneen Naton ja EU:n väliseksi koskien Kfor -joukkojen ja väkisin pystyyn ajettavan Eulex operaation suhteita. Jo aiemmin erityistapauksena markkinoitu Kosovo status on lisäksi toiminut esimerkkitapauksena monissa muissa etnisissä konflikteissa eri puolilla maailmaa.

Eikö vihdoinkin olisi aika todeta tehdyt virheet ja aloittaa uusi luku paikallisten toimijoiden kautta ulkopuolisen ristiriitaisen tohtoroinnin sijaan. Parhainta kansainvälistä kriisinhallintaa olisi mielestäni se, että luotaisiin edellytykset paikalliselle sopimiselle keinoina niin risut kuin porkanat. Näin päästäisiin toimivaltasaivartelusta keskittymään länsi-Balkanin talouden ja yhteiskunnan pitkäjänteiseen kehittämiseen.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s